Accoya gevelbekleding

Beschrijving

Accoya is een handelsnaam voor verduurzaamd naaldhout. Het bronhout bestaat uit het ruim aanwezige en snelgroeiende Pinus Radiata, een lid van de dennenfamilie. Door middel van acelytatie wordt het hout behandeld. Met een hoge concentratie azijn wordt het hout chemisch gemodificeerd. Hierdoor krijgt het hout de hoogste duurzaamheidsklasse. De fabrikant garandeert een bovengrondse levensduur van 50 jaar. Daarnaast geldt een 25-jarige garantie op ondergrondse toepassing.

Het chemische modificatieproces is een gifvrije en milieuvriendelijke behandeling. Het hout door en door geconserveerd. Accoya hout heeft nagenoeg geen werking, waardoor men het hout bijna naadloos kan aansluiten. Daarnaast is deze vormstabiliteit prettig voor bijvoorbeeld de productie van kozijnen.

Bewerkbaarheid

Accoya is een zachte verduurzaamde houtsoort. Het is eenvoudig handmatig en machinaal te bewerken. Bij het verlijmen van Accoya hout is niet iedere lijm geschikt. Het hout is namelijk droger dan onbehandeld hout. Ook absorbeert het hout op een andere manier. Bevestigingsmaterialen dienen bij voorkeur te bestaan uit roestvast staal. Het hout bevat namelijk looizuur. Andere metalen kunnen blauwzwarte vlekken in het duurzame Accoya hout veroorzaken.

Toepassing

Als gevelbekleding is er veel mogelijk met Accoya hout. Zweedse rabatdelen en de halfhoutsrabat zijn de meest gebruikte plankvormen. Zweedse rabatdelen zijn tapse planken met een sponning aan de onderzijde. Bij halfhoutsrabat gevelbekleding worden rechte uitsparingen uit het hout gemaakt. Beide soorten gevelplanken overlappen elkaar zodat een goede afwatering gegarandeerd is.

KVG Houtbouw biedt Accoya aan bij luxe houten overkappingen en houtskeletbouw huizen of schuurwoningen. Als vormstabiliteit en duurzaamheid noodzakelijk is, dan is dit duurzame hout uitermate geschikt.

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ 50 jaar garantie
→ Hoge stabiliteit (weinig werking in het hout)
→ Milieuvriendelijk modificatieproces.

Nadelen:
→ Zacht hout soort.