Ayous gevelbewerking

Beschrijving

Ayous is een lichte houtsoort uit Tropisch West-Afrika. Andere namen voor Ayous zijn: Abachi, Samba en Wawa. De kleur van het hardhout is licht geelachtig en het hout valt in duurzaamheidsklasse 5. Dit betekent dat het minder dan 5 jaar meegaat, waardoor het onbehandeld niet geschikt is voor exterieurtoepassingen. Ayous gevelbekleding wordt thermisch gemodificeerd waardoor het verduurzaamd. Na dit milieuvriendelijke proces valt het hout in duurzaamheidsklasse 2 en gaat het gemakkelijk 25 jaar mee in slechte omstandigheden.

De thermisch gemodificeerde Ayous of thermo Ayous gevelbekleding heeft unieke eigenschappen. Het is licht, isoleert erg goed en is vormvast. De werking van het hout is te verwaarlozen waardoor het uitermate geschikt is als gevelbekleding.

Thermo Ayous is beschikbaar in met een FSC-certificering. Dit garandeert goed en duurzaam bosbeheer en is dus goed voor het milieu.

 

Bewerkbaarheid

Ayous is goed te bewerken. Het splijt en splintert niet en is vormvast. Het milieuvriendelijke en ecologisch verantwoorde hout vergrijst na verloop van tijd op een fraaie natuurlijke manier. In de afbeelding is het vergrijsde hout zichtbaar als gevelbekleding.

De verduurzaamde Thermo Ayous gevelbekleding is goed te spijkeren en schroeven. Ook het verlijmen levert geen problemen. Om een glad oppervlak te krijgen van het hout dient het gereedschap zeer scherp te zijn.

Toepassing

Een veel voorkomende toepassing van Thermo Ayous is in saunabanken. Het hout is vormvast en is een slechte warmtegeleider. Dat is een goede eigenschap voor saunabanken. Ook in binnentimmerwerk en meubels wordt het hout toegepast.

Als gevelbekleding wordt Thermo Ayous ook gebruikt. Het wordt dan vaak Natural Cladding genoemd. Qua eigenschappen is het een vervanger voor Western Red Cedar hout. Het gewicht is ongeveer gelijk, het is even duurzaam en vormvast. Het verschil is dat Natural Cladding donkerder van kleur is.

KVG Houtbouw past Natural Cladding toe in luxe houtbouw. De unieke eigenschappen van het hout maken Thermo Ayous gevelbekleding een goede keuze. De gevelbekleding is beschikbaar in allerlei planken en types en leent zich goed voor exclusieve ontwerpen.

Voor- en nadelen

Voordelen:
Duurzaamheidsklasse twee (levensduur van gemakkelijk 25 jaar).
→ Lichtgewicht gevelbekleding.

Nadelen:
→ Duurder houtsoort qua aanschaf.