Douglas gevelbewerking

Beschrijving

Douglas hout is één van de meest toegepaste houten gevelbekleding in houten buitenverblijven. De prachtige geelrode houtsoort is duurzaam, licht en sterk. Hierdoor is het de perfecte houtsoort voor gevelbekleding van tuinhuizen, schuren, veranda’s en overkappingen. Daarnaast is de prijs van douglas hout gunstig.

De meest toegepaste douglas gevelbekleding voor overkappingen zijn de zogenaamde Zweedse rabatdelen. Dit zijn tapse planken met een sponning aan de onderzijde waardoor de planken elkaar overlappen.

 

Bewerkbaarheid

De wanden van douglas houten overkappingen en schuren bestaan uit stijl- en regelwerk. Op het stijl- en regelwerk wordt de douglas gevelbekleding van de overkapping verbonden met RVS-nagels. Afhankelijk van het doel van het bouwwerk is de wand voorzien van folies, isolatie, leidingen en dergelijken.

Belangrijk bij gevelbekleding is dat de planken in de breedterichting moeten kunnen zwellen en krimpen. Hout is immers een natuurproduct dat werkt onder invloed van vocht. Om deze reden worden de planken met 1 nagel per stijl bevestigd.

Toepassing

KVG Houtbouw maakt bij alle projecten prefab houtskeletbouw wanden. Dit betekent dat de wanden in de zagerij worden geprefabriceerd en op de projectlocatie geplaatst. Zo wordt er netjes en efficiënt gewerkt. Zweedse rabatdelen zijn een populaire gevelbekleding. De hooibergen, schuren, tuinhuizen en overkappingen worden bijna altijd hiermee bekleed. Eventueel kan de gevelbekleding (zwart) gebeitst worden aangeleverd.

Alternatieven voor douglas gevelbekleding zijn geïmpregneerd vuren, eiken of western red cedar gevelbekleding. Voor houtskeletbouw huizen of schuurwoningen is het verstandig om gemodificeerd hout te gebruiken in plaats van de fijnbezaagde Zweedse rabatdelen van douglas hout. Het hout is door het modificatieproces verduurzaamd. Daarnaast wordt het hout voorzien van strenge kwaliteitscontroles. Het douglas hout is voor alle houtskeletbouw buitenverblijven wel uitermate geschikt.

Voor- en nadelen

Voordelen:
Goede prijs-kwaliteitsverhouding.
Gaat gemakkelijk 15 jaar mee in meeste weersomstandigheden.
→ Mooie warme nerven in het hout.

Nadelen:
→ Veel kwasten en hars aanwezig.