Eiken gevelbekleding

Beschrijving

Eikenhout is een zeer sterke en vrij zware houtsoort, afkomstig uit Europa. Het heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. De eikenboom is een loofboom die in Europa in allerlei soorten bestaat. De meest gebruikte soort is de zomereik, die zo’n 30 meter hoog wordt en een dikke stam heeft. Deze bomen kunnen zeer oud worden. In de afbeelding is een foto te zien van een eik van circa 1000 jaar oud.

Eikenhout valt in duurzaamheidsklasse 2. Dit betekent dat het in slechte omstandigheden gemakkelijk 25 jaar meegaat. Hierdoor is het hout heel geschikt voor buitentoepassing. Het is door de schaarste van het hout duurder dan bijvoorbeeld douglas, maar beschikt over bijzondere eigenschappen en afwerkingsmogelijkheden. De nostalgische kleur en de robuuste look van het zware hout is uniek. Luxe eikenhouten tuinhuizen zijn exclusief door de bijzondere eigenschappen en de prachtige kleur van het mooie hout.

Bewerkbaarheid

Eikenhout laat zich ondanks zijn sterkte en hardheid relatief eenvoudig handmatig en machinaal bewerken. Eiken werkt vrij sterk onder invloed van vocht- en temperatuurschommelingen. In een droge omgeving zal na verloop van tijd een natuurlijke scheurvorming ontstaan. Dit geeft een prachtig robuust uiterlijk aan het hout en beïnvloedt de sterkte niet. Eikenhout bevat looizuur waardoor er moet worden gewerkt met rvs-bevestigingsmateriaal. Andere metalen veroorzaken blauwzwarte verkleuringen in het hout.

Oppervlakteafwerking zoals beitsen kan goed bij eikenhout. Een unieke behandeling voor eikenhout is het roken. Hierbij wordt het hout blootgesteld aan ammoniadampen die reageren met het looizuur. Afhankelijk van de intensiteit van het rookproces wordt het eikenhout licht- of donkerbruin. Het proces geeft eikenhout een uniek karakter, waarbij de nerf beter zichtbaar wordt en het prachtige hout tot z’n recht komt.

Toepassing

Europees eikenhout heeft een nostalgische en robuuste look. Voor tuinhuizen, carports, houten schuren en overkappingen wordt fijnbezaagd eiken gebruikt. Dit heeft een mooi ruw uiterlijk, omdat het direct van de zagerij komt. Het is goed te behandelen en neemt verf beter op dan bijvoorbeeld geschaafd eikenhout. Voor deze buitentoepassingen is de werking minder dan in een droog binnenklimaat.

Voor interieurtoepassingen wordt gedroogd eiken gebruikt. Dit hout is duurder, maar zal binnen niet verder uitdrogen met forse scheurvorming tot gevolg. Eiken (parket)vloeren zijn gemaakt van dit gedroogde eikenhout.

KVG Houtbouw is het juiste adres voor luxe eikenhouten tuinhuizen. Eikenhout gaat lang mee en is robuuster dan douglas hout. Het verbinden van eikenhouten palen doen wij vaak met pen-en-gat verbindingen. Dit geeft een nostalgisch uiterlijk aan de houtskeletbouw overkapping. Het unieke hout wordt in gedroogde vorm toegepast voor interieurtoepassing.

Voor- en nadelen

Voordelen:
 Zeer duurzaam. 
 Sterk houtsoort voor constructies. 
→ Mooi houtsoort, effen kleur met weinig kwasten. 

Nadelen:
→ Duurder houtsoort. 
→ Zwaar houtsoort, kan invloed hebben op de constructie.