Fraké gevelbekleding

Beschrijving

Fraké is een houtsoort uit west-Afrika. Een ander term voor dit houtsoort is Limba. Fraké heeft een natuurlijke uitstraling door de vlamachtige en levendige tekenen op het hout. Dit geeft het een authentieke en natuurlijke uitstraling bij het gebruik als gevelbekleding. 

Bewerkbaarheid

Wordt Fraké hout gebruik voor gevelbekleding dan wordt het hout eerst thermisch gemodificeerd. Deze behandeling met hoog temperatuur stoom zorgt voor een langere levensduur en verminderd werking. Na deze behandeling heeft het Fraké hout een warme houtnootachtige kleur. 

Het hout is eenvoudig te bewerken tot gevelbekleding. Door de thermische behandeling hoort dit houtsoort is Fraké zeer duurzaam en kan tot zeker 20 jaar mee. Daarnaast is Fraké een snel groeiend houtsoort uit Afrika. Hierdoor is gebruik van Fraké hout duurzamer in vergelijking met het gebruik van tropisch hardhout. 

Toepassing

Fraké hout wordt met name toegepast bij buitenwerk zoals; tuinhout en gevelbekleding. Zeker door het lichte gewicht is dit hout goed te gebruiken voor gevelafwerking. Daarnaast heeft dit een hout een authentieke beeld, dit geeft de woning een warme en natuurlijke uitstraling. 

Voor- en nadelen

Voordelen:
 Bij thermische modificatie zeer duurzaam. 
 Milieu vriendelijk in gebruik in vergelijking met tropisch hardhout.

Nadelen:
→ Thermische modificatie is wel nodig gezien de levensduur. Deze modificatie geeft het hout wel een ander uiterlijk (donkerder).