Vuren gevelbekleding

Beschrijving

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar. Er zijn veel verschillende benamingen voor vurenhout. Voorbeelden hiervan zijn: Archangel, Duits, Fins, Inlands, Middeneuropees, Noors, Onega, Oostenrijks, Russisch of Zweeds vuren. De oorspronkelijke naam van vuren is Picea Abies.

Het verspreidingsgebied van de fijnspar is geheel Europa en delen van Azië. De boom kan tot 35 meter hoog worden en een stamdiameter bereiken van 60 centimeter.

Vanwege het grote groeigebied is er grote variatie in eigenschappen van vurenhout. De volumieke massa van vuren varieert bijvoorbeeld van 300 tot 600 kg/m3. Ook het kwastaandeel, de structuur en de hardheid vertoont variatie. Vers gezaagd vuren is bijna wit. Bij langdurige blootstelling aan licht en lucht wordt het geelbruin.

Bewerkbaarheid

Vurenhout is handmatig en machinaal gemakkelijk en snel te bewerken. Het aantal kwasten in het hout kan de bewerkbaarheid negatief beïnvloeden. Kwasten zijn namelijk harder dan het omringende hout. Boren, frezen en schuren leveren geen problemen op. Daarnaast is vurenhout goed te spijkeren en schroeven.

Bij lijmen of afwerking is het handig om het aanwezige hars te verwijderen. Het hars heeft een negatieve invloed op de lijmverbinding of oppervlakteafwerking. Verduurzaming van vuren door impregnatie vereist een speciale techniek.

Toepassing

De toepassingen van vurenhout zijn eindeloos. Er worden verpakkingen mee gemaakt, timmerwerk binnenshuis, kozijnen en zeer exclusieve pianoklankbodems of andere muziekinstrumenten. Vurenhout vormt ook de basis van papier in de vorm van pulp.

In de houtskeletbouw is vurenhout onmisbaar. De wanden die hoofdzakelijk bestaan uit stijl- en regelwerk, met gevelbekleding worden doorgaans uitgevoerd in vurenhout. Onbehandeld vurenhout is ongeschikt als gevelbekleding omdat het niet duurzaam genoeg is. Er wordt dan gebruik gemaakt van geïmpregneerd vuren.

Het stijl- en regelwerk van een wand wordt vaak wel gemaakt van vurenhout. Hierbij is de duurzaamheid geen probleem. Het klimaat in de wand is namelijk droog en stabiel. Het vuren stijl- en regelwerk bestaat uit verticaal en horizontaal verbonden balkhout. De stijlen, of verticale balken, worden op een onderlinge afstand van 60 centimeter geplaatst. Aan de boven en onderzijde wordt de horizontale regel geplaatst. In de hoeken dient de constructie geschoord te worden door korte balken schuin te verbinden met een stijl en een regel. Dit is nodig om dwarskrachten op te vangen.

Tussen de stijlen bevindt zicht een open ruimte of spouw. Deze wordt opgevuld met isolatie en eventueel leiding- en kabelwerk. Het wandpaneel dat ontstaat wordt aan beide zijden voorzien van dampremmende of -werende folie en betimmert met beplating. In de afbeelding is een vuren wand- en dakconstructie zichtbaar met dampremmende folie en dakbeplating.

Voor- en nadelen

Voordelen:
Licht en gemakkelijk te bewerken.
Zeer geschikt voor binnentimmerwerk.

Nadelen:
→ Relatief veel kwasten.
→ Niet duurzaam genoeg voor buitenklimaat, dient dan eerst geïmpregneerd te worden.