Grenen gevelbekleding

Beschrijving

Grenenhout is afkomstig van de Grove den, een naaldboom. Het hout is licht van kleur en heeft een fijne nerftekening. Kwasten en harszakken komen veel voor in dit houtsoort. De levensduur van Grenen is na te zijn geïmpregneerd zo’n 10 – 15 jaar. Geïmpregneerd hout is beter bestand tegen weersomstandigen, micro organismen en insecten. Zo wordt de levensduur van hout enorm verlengt. Grenenhout heeft onbehandeld namelijk duurzaamheidklasse 5. Voor buiten gebruik is impregneren van grenen hout een must.

Bewerkbaarheid

Grenen is een makkelijke te bewerken houtsoort. Schroeven, zagen en zelf lijmen is geen probleem. Voor buitentoepassingen is impregnatie wel een vereiste, om een acceptabele levensuur te verkrijgen. Qua uiterlijk en eigenschappen lijken vuren- en grenenhout sterk op elkaar, beiden worden ook vaak toegepast voor buitenwerk. Het verschil zit hem er vooral in dat grenenhout iets minder bewerkelijk is doordat vaak meer noesten en kwasten aanwezig.

Toepassing

Geïmpregneerd grenen wordt met name toegepast voor buitenhoutwerk. Zoals tuintoepassingen of gevelbekleding. Bij gevelbekleding geeft Grenen een natuurlijke look aan het de woning. Het Grenen kan naar wens nog worden afgewerkt met verf of olie. 

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ Relatief goedkoper houtsoort. 
 Fraaie nerftekening. 

Nadelen:
→ In vergelijking met vurenhout is grenen minder bewerkelijk.