Metselwerk gevelbekleding

Beschrijving

Metselwerk is de meest voorkomende manier van gevelbekleding in Nederland. Gebakken stenen worden middels cement, in verband, aan elkaar gehecht. Op deze wijze wordt een sterke en duurzame buitenmuur gemaakt. 

Bewerkbaarheid

De gemetselde steenmuur wordt opgebouwd uit drie delen: de steen, de specie en de voegafwerking. 

Specie is een mengels van cement, water en zand. Dit mengels wordt gebruikt om de stenen aan elkaar te hechten. Als de muur gemetseld is wordt de voeg opgevuld en afgewerkt. Op deze manier wordt niet alleen de muur estetisch mooier maar neemt ook de weerbaarheid van de muur toe en wordt regenwater beter afgevoerd. De steen vormt de basis voor de muur. Er zijn is ruim aanbod van stenen beschikbaar in verschillende maten, kleuren en texturen. Bovenstaande afbeelding laat het visuele verschil zien van een viertal veel toegepaste stenen. 

Toepassing

Metselwerk wordt toegepast bij het maken van muren, gevels en pijlers. Maar met metselwerk kunnen ook dragende constructies worden gemaakt zoals bruggen of andere overspanningen. 

Bij de keuze voor een gevelbekleding van stenen zal het soort steen invloed hebben op de uitstraling van de woning. Hetzelfde huis met een robuuste stenen heeft hele andere uitstraling dan eenzelfde woning met een baksteen met een glad oppervlak. Ook de manier hoe de stenen worden gelegd, het zogenaamde verband, heeft invloed op de esthetiek: 

Voor- en nadelen

Voordelen:
 Onderhoudsvrij.
 Sterke isolerende werking. 

Nadelen:
→ Relatief arbeidsintensief om te maken.