Nobelwood gevelbekleding

Beschrijving

Nobelwood is het duurzame alternatief voor tropisch hardhout. Het hout kan bewerkt worden met olie of verf en krijgt zo een kleur naar wens. Normaal is het nobelwood bruin van kleur en is de nerftekening duidelijk zichtbaar. Het hout is van nature mooi vlak, d.w.z. weinig kwasten en diepe nerven aanwezig. 

Bewerkbaarheid

Het hout wordt gemaakt van dennenhout. Dit is snelgroeiend naaldhout. Na het zagen worden de planken vervolgens doordrenkt in een bad met wateroplosbare biopolymeren. Deze polymeren zijn afkomstig van biomassa en rietsuikerstengels. Door deze behandeling krijgt het (zachte) naaldhout meer stevigheid. Deze behandeling verhoogd de hardheid van het houd en de duurzaamheid. Op deze wijze krijgt het hout de sterke eigenschappen van tropisch hardhout. 

Het hout is vervolgens nog te behandelen met olie of verf. In de eerste plaats beschermd dit het hout tegen verweer en vuil. In de tweede plaats is op deze wijze de kleur van het hout naar wens in te vullen. Tevens kan Nobelwood worden behandeld met een brandwerende coating. 

Toepassing

Door deze sterke eigenschappen is het hout goed toe te passen bij de afwerking van gevels. En omdat het hout goed te bewerken is met olie of verf kan deze gevelbekleding bij vele bouwstijlen worden toegepast. 

Voor- en nadelen

Voordelen:
 Sterke eigenschapen vergelijkbaar met tropisch hardhout. 
 Zeer duurzaam en milieuvriendelijk. 

Nadelen:
→ n.v.t.