Red Cedar gevelafwerking

Beschrijving

Western Red Cedar hout is een Canadese houtsoort afkomstig van de reuzenlevensboom. Deze boom wordt tot 60 meter hoog met een stamdiameter van 4 meter. De indrukwekkende boom is zichtbaar in de afbeelding. Het hout is heel licht van gewicht en erg duurzaam. Met duurzaamheidsklasse 2 gaat het in slechte omstandigheden gemakkelijk 20 tot 25 jaar mee. Behandelen is dus niet nodig. Deze grote duurzaamheid wordt bereikt doordat het hout van nature conserverende olieachtige stoffen bevat. Het hout is van nature beschermd tegen schimmels, bacteriën, houtworm, boktorren en termieten.

Western Red Cedar hout heeft een grote variatie aan kleuren. De kleuren variëren van licht rozig tot chocoladebruin. Na verloop van tijd treedt onder invloed van zonlicht een natuurlijke vergrijzing op van het hout. Het hout heeft een karakteristieke zoetige geur.

Western Red Cedar gevelbekleding is een goede keuze. Het is namelijk vormvast, het barst niet en trekt niet krom. De isolerende eigenschappen van de lichte houtsoort zijn erg goed door de fijne en vezelige celstructuur. Deze eigenschappen maken het duurzame hout geschikt voor gevelbekleding op houtskeletbouw huizen en schuurwoningen.

Bewerkbaarheid

Western Red Cedar is een zachte en lichte houtsoort. Bewerking is hierdoor zowel handmatig als machinaal eenvoudig. Daarnaast is spijkeren, schroeven en lijmen bij deze houtsoort niet moeilijk. Let er wel op dat schroeven en spijkers van roestvrijstaal zijn. Het hout bevat looizuur wat blauwzwarte vlekken geeft in het hout bij gebruik van andere metalen.

Toepassing

De duurzame houtsoort heeft veel toepassingen in houtskeletbouw. De plaatsen die het meest worden blootgesteld aan de elementen moeten van duurzaam materiaal worden gemaakt. Western Red Cedar is dan vaak de oplossing. Boeidelen en daklijsten staan vaak onder vochtige omstandigheden en worden om die reden in deze houtsoort uitgevoerd. Ook gevels worden regelmatig met dit lichte en stabiele hout bekleed. Er zijn verschillende profielen en afmetingen beschikbaar voor de gevelplanken.

KVG Houtbouw past het duurzame Western Red Cedar toe als boeidelen, omdat deze aan weer en wind worden blootgesteld. Hierdoor is het nodig dat ze erg duurzaam zijn en dus lang meegaan. Daarnaast wordt het toegepast in de houtskeletbouw wanden. Zowel het stijl- en regelwerk als de gevelbekleding kan hierin worden uitgevoerd. De exclusieve vormvaste houtsoort is perfect geschikt als gevelbekleding op huizen en schuurwoningen.

Voor- en nadelen

Voordelen:
Zeer duurzaam.
Hoge stabiliteit (weinig werking in het hout).
→ Goede isolerende eigenschappen.

Nadelen:
→ Duurder houtsoort.
→ Zacht houtsoort.