Houten huis
met sedum

Arkel

Deze ecologische houten woning in Arkel ademt gewoon natuur. De opdrachtgever is een hovenier die zo ecologisch mogelijke materialen wilde toepassen. Het hout van de gevel komt uit Nederland; van de tuin eromheen kun je heerlijk genieten.

De opdrachtgevers konden niemand vinden die deze woning wilde bouwen en kwamen bij ons terecht. Voor ons was het een prachtige puzzel om te maken; we hebben goed contact gehad met de bouwbegeleider die de klant graag erbij wilde hebben.

Technisch

Dit ecologische houten huisje is gebouwd met een fundering van stalen buispalen, stalen onderslagbalken en houten balken als begane grond. Rondom het huisje zijn houten vlonders toegepast. Deze heeft de opdrachtgever zelf aangelegd.

De constructie is opgebouwd met houtskeletbouwwanden met aan de binnenzijde een houten afwerking. Sommige wanden zijn gestukt uitgevoerd. Het dak is uitgevoerd met een EPDM-dakbedekking voor een waterdichte inwerking met zinken goten naar de omliggende tuin.

De andere dakconstructie is opgebouwd met een stalen felsdak voor een strakke afwerking. De buitenkozijnen zijn allemaal in kunststof uitgevoerd met driedubbel glas. Dat scheelt weer schilderen in de toekomst!

De installaties zijn uitgevoerd met een lucht-water-warmtepomp, buffervat en een houtkachel.

Architectonisch

De woning is gebouwd uit ecologische materialen: houten kozijnen, houten gevelbekleding, de constructie uiteraard in houtskeletbouw, houtvezelisolatie en groen dak.

De woning is bijna energieneutraal door het gebruik van een houtkachel, gebruik van een warmtepomp en zonnepanelen die op het tuincentrum van de opdrachtgever gelegen waren.