Gezaagde houten constructie

Beschrijving

Bij woningen worden spanten in hout toegepast als verfraaiing van de woning maar ook als constructief onderdeel van de woning. Deze houten spanten zijn gezaagd uitgevoerd en worden met CNC machines gefreesd tot een compleet spant van eikenhout of douglas hout.

Eikenhout wordt voornamelijk voor de woningbouw toegepast, omdat dit een houtsoort is dat vele jaren meegaat als constructief onderdeel van de woning. Douglas hout heeft meer onderhoud nodig om 75 jaar als constructieonderdeel te worden toegepast.

In schuurwoningen en klassieke woningen zijn bijna altijd spanten die aan de binnen- of buitenzijde van de woning worden toegepast. Deze spanten volgen uit het ontwerp van de architect en de wens van de klant voor een bepaalde bouwstijl.

Vanwege de werking van deze gezaagde houten kolommen en draagbalken of spanten wordt dit alleen aan de binnenzijde of buitenzijde toegepast. In de isolatieschil is er een te groot verschil in kolommen en draagbalken die krimpen en zwellen; dit is nadelig voor de luchtdichtheid tenzij dit opgelost wordt met flexibele luchtdichting tapes.

Verwerkbaarheid

De constructeur schrijft voor welke gezaagde houten profielen er benodigd zijn in een woning. Hier wordt een werktekening gemaakt welke naar een houtfabriek gaat die houten balken freest en zaagt met een CNC machine.

De constructeur schrijft voor welke houten profielen er benodigd zijn. Hiermee wordt er een werktekening gemaakt voor het hout zodat het hout besteld kan worden bij een houtleverancier. Deze houtleverancier maakt alle profielen, koppelingen en gaten compleet en levert dit aan op projectlocatie waar gebouwd moet worden.

Deze houten profielen worden als eerste -samen met de stelregels- geplaatst op projectlocatie en waterpas gesteld. Hiermee kunnen de houten elementen geplaatst worden op de houtprofielen en gekoppeld worden tot een complete woning.

Toepassing

Een gezaagde houten constructie is een duurzame en ecologische manier om een woning constructief uit te voeren. Deze gezaagde houten constructie wordt vaak als een spantenconstructie uitgevoerd aan de buitenzijde van de woning waar de spanten zichtbaar worden toegepast.

Voor- en nadelen

Voordelen
→ Het is een ecologische manier van bouwen.

Nadelen
→ Gezaagde houten spanten zijn vrij duur.
→ Vrij lompe uitvoering; slank bouwen gaat bijna niet op deze manier.

Op zoek naar mogelijke constructies?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om je droomhuis te construeren!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.