Staalframe

Beschrijving

In eerste instantie wordt een woning zoveel als mogelijk in HSB (houtskeletbouw) uitgevoerd. Wanneer het niet mogelijk is om een woning compleet in HSB uit te voeren wordt er staal toegepast.

Vanuit de architect en de wens van de klant volgt de vorm van de woning en de indeling van wanden op de begane grond en verdiepingsvloeren. Hiermee kan bepaald worden welk staal er nodig is voor een duurzame uitvoering van de woning.

Vaak wordt er een constructief stalen windverband toegepast om de stabiliteit van de woning te garanderen. Daarnaast zijn er voor grote gevelopeningen en overspanningen stalen profielen nodig om te kunnen overspannen.

De stalen profielen worden gegalvaniseerd en vaak uitgevoerd met een poedercoating. Aan de binnenzijde worden de stalen profielen gestraald en gemenied uitgevoerd. Hier worden de stalen profielen ook geïsoleerd zodat deze koudebruggen in de gevel geminimaliseerd worden.

Verwerkbaarheid

De constructeur schrijft voor welke stalen profielen er benodigd zijn. Hiermee wordt er een werktekening gemaakt voor het staal zodat het staal besteld kan worden bij een staalleverancier. Deze staalleverancier maakt alle profielen, koppelingen en gaten compleet en levert dit aan op projectlocatie waar gebouwd moet worden.

Deze stalen profielen worden als eerste -samen met de stelregels- geplaatst op projectlocatie en waterpas gesteld. Hiermee kunnen de houten elementen geplaatst worden op de staalprofielen en gekoppeld worden tot een complete woning.

Toepassing

Een staalconstructie wordt toegepast wanneer het niet meer mogelijk is om met alleen HSB wanden, verdiepingsvloeren, samengestelde balken en daken een woning duurzaam te bouwen.

Door de constructeur wordt voorgeschreven welke stalen profielen en samengestelde balken er benodigd zijn om de woning constructief duurzaam te realiseren.

Voor- en nadelen

Voordelen
→ Gemakkelijke oplossing voor de constructeur om constructief duurzaam een huis te bouwen.
→ Grote flexibiliteit in het ontwerp door het gebruik van staal.

Nadelen
→ Staal is kostbaarder dan hout om toe te passen.
→ Koudebruggen in de gevel als staalprofielen niet weg gewerkt worden.

Op zoek naar mogelijke constructies?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om je droomhuis te construeren!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.