Verankering wanden fundering

Beschrijving

De verankering van de woning wordt gerealiseerd door ingestorte- en chemische ankers te gebruiken als verankeringsmiddel om stalen kolommen te koppelen aan een funderingsstrook. In het artikel ‘Verankering kolommen fundering’ wordt hier verder op ingegaan.

De verankering van de woning wordt gerealiseerd door de buiten- en binnenwanden te koppelen aan de betonvloer. Er zijn dragende en niet- dragende wanden welke door middel van betonschroeven aan de betonvloer worden gekoppeld.

Voor houten wanden te koppelen aan een houten verdiepingsvloer wordt dit gerealiseerd door de wanden te schroeven. Hiervoor kunnen ook speciale ankers toegepast worden maar dit komt zelden voor. In dit artikel gaan we in op de constructieve houten wanden die gekoppeld worden aan een funderingsstrook.

Wanneer door de constructeur voorgeschreven wordt dat er constructieve wanden in de woning worden toegepast dan kan het zijn dat deze zo zwaar belast worden dat er stalen verankering benodigd is om een duurzame verbinding te realiseren. Deze verankering wordt uitgevoerd door opwaaiankers te gebruiken. Deze term maakt gelijk duidelijk waarvoor de verankering bedoeld is. Het huis moet star gekoppeld blijven aan de fundering.

Verwerkbaarheid

Wanneer opwaaiankers worden voorgeschreven door de constructeur maakt de betonstorter een sparing in de vloer zodat hierdoor de opwaaiankers gemaakt kunnen worden. De betonvlechter maakt een voorziening in de funderingsstrook zodat de opwaaiankers en funderingsstrook als 1 geheel samen gaan werken.

De montagemannen van de HSB constructie maken de wanden constructief vast aan de opwaaiankers en hiermee is een constructieve koppeling gerealiseerd voor de woning.

Toepassing

Opwaaiankers in combinatie met constructieve wanden worden toegepast wanneer stalen kolommen zoveel als mogelijk vermeden worden in de hoofddraagconstructie. De constructieve wanden koppelen aan de fundering heeft niet de voorkeur van KVG door de sparingen in de vloer die gemaakt moeten worden en de koppelingen aan de funderingsstrook.

Daarnaast schroef je opwaaiankers tegen de HSB wanden waardoor deze dikker worden en niet weggewerkt kunnen worden als gladde wanden.

Voor- en nadelen

Voordelen
→ Gemakkelijke oplossing voor de constructeur voor koppelingen.
→ Vrij goedkope oplossingen voor traditionele bouw.

Nadelen
→ Vrij dure en ingewikkelde oplossing voor de prefab bouw.
→ Specialistische verankering.

Op zoek naar mogelijke funderingen?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om je droomhuis te funderen!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.