CLT

Beschrijving

CLT (Cross Laminated Timber) is kort gezegd de vervanger voor prefab betonnen wanden. Het zijn massief verlijmde houten paneelwanden die geleverd worden door fabrikanten aan aannemers. Deze paneelwanden worden op maat gezaagd, de elektradozen en zelfs de traptreden kunnen worden ingefreesd voor een project.

Momenteel wordt CLT beperkt voor enkele woningbouw vanwege de kosten ten opzichte van andere bouwsystemen maar de toepassing in de utiliteitsbouw is groter. De massieve wanden, vloeren en daken hebben als groot voordeel dat er in 2 richtingen overspanningen gemaakt kunnen worden. Zeker utiliteitsgebouwen met grote overspanningen kunnen goed geconstrueerd worden met CLT.

Complexiteiten

  1. Het verbruik van hout is groter dan bij houtskeletbouw en daarom zijn de kosten hoger. Hiernaast is CLT verlijmd wat een negatieve invloed heeft op de milieu impact.
  2. De levering van wanden, verdiepingsvloeren en kappen is minder zeker vanuit fabrikanten dan dat KVG deze zelf produceert in haar fabriek.
  3. Het is niet mogelijk om de isolatie, gevelbekleding, dampopen folie of plaat, ventilatiekanalen, rioolleidingen, elektradozen en loze buizen en waterleidingen mee te laten prefabriceren waardoor de kwaliteit niet constant is.

Conclusie

Voor KVG Houtbouw is CLT niet geschikt om toe te passen voor haar woningen. Overwegingen hiervoor zijn de hoge kosten door overmatig gebruik van hout, mogelijke leveringsproblemen, geringe mogelijkheden van prefab en een hoog aantal bouwuren op locatie. Door deze bovenstaande complexiteiten staan luchtdichting, vocht in de constructie tijdens de bouw en constante kwaliteit onder druk.

Welke manieren van bouwen zijn er nog meer?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om je droomhuis te bouwen!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.