Prefab beton

Beschrijving

Bouwen met prefab beton is een populaire methode om te bouwen voor in de seriematige woningbouw. Grote nieuwbouw wijken worden gebouwd met kant-en-klare buitenwanden die geprefabriceerd zijn.

Prefab beton elementen kunnen vérgaand prefab worden opgebouwd waarbij dan steen strips, isolatie, betonnen elementen, elektra en buitenkozijnen geprefabriceerd worden. Kleinere aannemers hebben geen tekenaars in dienst en kunnen dus niet de elementen uittekenen en daarom kiezen zij voor kalkzandsteen bouw en omdat ze gelijk kunnen starten met bouwen en niet hoeven te wachten op de levering van de elementen.

Het grote voordeel van bouwen met prefab beton is dat de kwaliteit constant is omdat het voorbereidt is in de fabriekshal. Voor grote aannemers die eigenlijk alle facetten van de bouw uitbesteden aan onderaannemers is dit een goede methode van bouwen omdat ze hiervoor geen losse isolatie, metselwerk, freeswerk voor elektra en kozijnbouwers benodigd hebben.

Complexiteiten

  1. Voor het produceren van beton is veel energie en transport benodigd wat nadelig is voor de milieu impact.
  2. Voor enkele woningbouw is het voor fabrieken en opdrachtgevers van de bouw van villa’s, woningen, recreatiewoningen en aan- en uitbouwen niet interessant genoeg om te produceren omdat er volumes gemaakt moeten worden.
  3. Er moet maanden van tevoren duidelijk zijn welke elektra er wordt toegepast in de productietekeningen wat niet past bij particuliere opdrachtgevers die vaak voor het eerst een nieuwbouw woning bouwen.

Conclusie

Voor KVG Houtbouw is prefab beton niet geschikt om toe te passen voor haar woningen. Prefab beton is onvoldoende flexibel voor de bouw van woningen, uitbouwen en bijgebouwen omdat het lang van tevoren helder moet zijn welke elektra en buitenkozijnen er toegepast moet worden. Daarnaast wordt ventilatie en riool niet voorbereidt in de prefab beton en is de milieu impact groter dan bij bouwen met houtskeletbouw.

Welke manieren van bouwen zijn er nog meer?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om je droomhuis te bouwen!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.