Staalskelet

Beschrijving

Staalframebouw is populair onder architecten die ook de bestekstekeningen maken voor aannemers. Architecten passen staalframebouw toe omdat elke bouwvorm geprefabriceerd kan worden. De architecten bestellen het skelet staalframebouw voornamelijk in het buitenland waarbij je alle gaten voor elektra, ventilatie en water al kunt laten voorbereiden.

Staalframebouw is een bouwmethode die het meest lijkt op houtskeletbouw met 2 verschillen: het is niet vérgaand geprefabriceerd te bestellen en het materiaal is niet van natuurproducten opgebouwd.

Het grote voordeel van staalframebouw zit in de flexibiliteit van het skelet wat kan besteld worden en dat de architecten het zelf kunnen uitwerken. Hierbij kan in een later stadium een aannemer geselecteerd worden.

Complexiteiten

  1. Staalframe kan alleen als skelet kan worden besteld zonder de afwerking aan de buitenzijde, binnenzijde, isolatie en leidingwerk. Eigenlijk heb je hierbij de kosten van de kraan met hierbij nog de vele bouwuren op de bouw voor deze afwerking.
  2. De bouwtijd van een huis dat is gebouwd met staalframes bedraagt minimaal een half jaar tot oplevering. In dat half jaar wordt er veel vocht blootgesteld aan de materialen wat in de isolatie tussen de staalframes zuigt. Hierdoor kan de isolatie zakken tussen de staalframes en is dit lastig te controleren. In het algemeen is de kwaliteit op de bouw minder constant.
  3. Staalframebouw heeft een grotere milieu impact ten opzichte van houtskeletbouw.
  4. Er moet maanden van tevoren duidelijk zijn welke elektra er wordt toegepast in de productietekeningen wat niet past bij particuliere opdrachtgevers die vaak voor het eerst een nieuwbouw woning bouwen.

Conclusie

Voor KVG Houtbouw is staalframebouw niet geschikt om toe te passen voor haar woningen. De beperkte vergaande prefabricage samen met het gebruik van staal in plaats van hout en de tijdsduur van de bouw van de woning maakt een constante kwaliteit van bouwen erg lastig.

Welke manieren van bouwen zijn er nog meer?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om je droomhuis te bouwen!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.