Traditioneel bouwen

Beschrijving

Bouwen met kalkzandsteen wordt ook wel ‘traditioneel bouwen’ genoemd. Het is een veelgebruikte methode voor kleine aannemers om woningen te bouwen. Bouwen met kalkzandsteen is in Nederland gewend en daarom wordt het veel toegepast.

De kalkzandsteen blokken worden als binnenmuur toegepast en gelijmd op de bouw. Hierna wordt aan de buitenzijde (vaak) PIR isolatie toegepast als isolatieschil van de buitenmuren. Het grote voordeel van bouwen met kalkzandsteen is dat je geen langdurige engineering van tevoren hebt. Je kunt stenen bestellen en starten met bouwen. Door lange levertijden van prefab beton leveranciers is dit een mooie manier om gelijk al te starten met de casco bouw.

Hiernaast kan kalkzandsteen goed toegepast worden voor vochtige locaties. Wanneer een constructie onder de grond waar vochtdoorlatendheid geen probleem is dan is bouwen met kalkzandsteen een goede optie.

Complexiteiten

  1. De grondstoffen van kalkzandsteen zijn voorradig in de natuur maar de verwerking tot een kalkzandsteen die gebruikt kan worden voor de bouw maakt dat het materiaal meer milieu impact heeft dan het gebruik van hout.
  2. Het is niet mogelijk om de isolatie, gevelbekleding, luchtdichting tapes, ventilatiekanalen, rioolleidingen, elektradozen en loze buizen en waterleidingen mee te laten prefabriceren waardoor de kwaliteit minder constant is dan prefab.
  3. De bouwtijd van een huis dat is gebouwd met kalkzandsteen bedraagt minimaal een half jaar tot oplevering. In dat half jaar wordt er veel vocht blootgesteld aan de materialen wat in de isolatie en kalkzandsteen zuigt. Los van de straling van kalkzandsteen zit er veel vocht in de constructie wat eruit moet om de woning bewoonbaar te verkrijgen.

Conclusie

Voor KVG Houtbouw is bouwen met kalkzandsteen niet geschikt om toe te passen voor haar woningen. De overwegingen hiervoor zijn de lange duur van de bouw, de variabele kwaliteit op de bouw en de beperkte prefabricage. Deze manier van bouwen wordt tegenwoordig steeds meer overgenomen door houtskeletbouw om te kunnen voldoen aan de gestelde normen qua materiaal en milieu.

Welke manieren van bouwen zijn er nog meer?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om je droomhuis te bouwen!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.