Geotechniek

Beschrijving

Geotechniek is een verzamelnaam voor het sonderen van punten op kavel, het opvragen van een KLICK en het opstellen van een funderingsadvies. 

Het sonderen van punten op projectlocatie kan op verschillende manieren:

  1. Optie 1 is de sondeertruckmachine (20 ton). De sondeertruck is de goedkoopste optie en kan zelfstandig de punten op projectlocatie nemen. De punten die worden gesondeerd worden opgesteld door een adviseur van het geotechnische bedrijf.
  2. Optie 2 is de midirupsmachine (11 ton). De midirups is een optie voor het sonderen van punten die qua bewegingsvrijheid minder goed te bereiken zijn.
  3. Optie 3 is de eigengewicht rupsmachine (3,5 ton). Deze eigengewicht rups is een mogelijkheid voor het sonderen op locaties die qua bewegingsvrijheid erg lastig te bereiken zijn.
  4. Optie 4 is een demontabel sondeerapparaat. Dit sondeerapparaat gaat niet zo diep en wordt eigenlijk niet echt toegepast voor de woningbouw.

Verwerking

De geotechniek wordt aangevraagd bij een geotechnisch bureau. Een geotechnisch bureau maakt op basis van de vorm van de woning een schema hoeveel en waar er sonderingen genomen moeten worden. Hierbij is het belangrijk om juiste tekeningen aan te leveren, zodat er een sondeerplan gemaakt kan worden.

De sondeertruckmachine gaat naar projectlocatie om volgens het sondeerplan de sonderingen te nemen. Tijdens het meten kan het sondeerpersoneel inschatten waar de sterke en dikke zandlagen zijn. Stel dat er slappe tussenlagen zijn, dan wordt er dieper gesondeerd om inzichtelijk te maken waar de sterke grondlagen zich bevinden.

Als de sondeertruck alle sonderingen heeft gemaakt, wordt een sondeerrapport opgesteld. In dit rapport worden alle digitale uitwisselbestanden gestuurd (GEF) en de sonderinggrafieken opgesteld (PDF).

Op basis van het sondeerraport maakt de geotechnisch adviseur een funderingsadvies waarin wordt beschreven op welke dieptes welk paalfundering systeem kan worden toegepast. Hiermee kan de hoofdconstructeur het gewicht bepalen van de woning en deze positioneren op de fundering.

Toepassing

Geotechniek is nodig voor alle nieuwbouw woningbouw. KVG Houtbouw adviseert altijd om geotechniek uit te voeren, zodat duidelijk is op welke diepte de palen toegepast kunnen worden. Alleen zo kunnen we als bouwer de garantie op ‘geen verzakking’ voor een opdrachtgever vastleggen.

De verschillende sondeertechnieken worden toegepast bij de volgende soortenprojecten: 

  1. De sondeertruck wordt toegepast voor bijna alle nieuwbouwwoning projecten. De sondeertruck heeft een afmeting van L8,5 x B2,6 x H4,5 (werkhoogte) meter. De sondeertruck heeft wielen en rupsen waardoor deze op drassige bouwkavels prima kan komen.
  2. De midirups sondeerwagen wordt toegepast voor bouwprojecten waarbij de toegankelijkheid minder goed is. De midirups sondeerwagen heeft een afmeting van L4,5 x B2,2 x H3,5 (werkhoogte) meter. De midirups sondeerwagen heeft rupsen waardoor deze op drassige bouwkavels prima kan komen.
  3. De eigen gewicht rupsmachine wordt toegepast voor bouwprojecten waarbij het project heel smal of lastig bereikbaar is. Denk hierbij aan een smal pad of een aanbouw bij een woning. De eigen gewicht rupsmachine heeft een afmeting van L3,5 x B1,25 x H3,4 (werkhoogte) meter. De eigen gewicht rupsmachine heeft rupsen waardoor deze op drassige bouwkavels prima kan komen.
  4. Het demontabele sondeerapparaat wordt door KVG Houtbouw niet toegepast. Dit komt omdat deze sonderingen niet diep kunnen komen, waardoor je hiermee geen goede sonderingen kunt verkrijgen voor een paalfundering voor een woning.

Op zoek naar mogelijke paalfunderingen?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om je droomhuis te funderen!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.