Stalen buispalen

Beschrijving

Een buispalen fundering is een fundering op stuit. Dit houdt in dat de palen worden geheid tot een draagkrachtige laag en dus nooit meer zakken. Stalen buispalen zijn opgebouwd uit segmenten met een lengte variërend van 50-300 cm. Net als stalen draaipalen zijn de stalen buispalen opgebouwd uit segmenten. Het onderste buissegment heeft aan de onderzijde een voetplaat. Deze plaat voorkomt dat er tijdens de installatie grond en/of water in de buis komt. De onderste plaat zorgt voor een vlak oppervlak wat als draagvoet dient voor de fundering.

Wanneer de bebouwing van buren of omliggende bebouwing binnen 5 meter van de locatie van de heipalen ligt kan het handig zijn om een nulmeting uit te voeren. Bij deze nulmeting wordt bepaald of er scheuren in de omliggende bebouwing aanwezig is en na het heien kan bepaald worden of er extra scheuren ontstaan zijn bij omliggende bebouwing. Het is netjes naar de buren toe om dit uit te voeren en dit wordt ingeschat door de bouwer of dit van toepassing is. Soms vragen opdrachtgevers er echt om en dan kan dit ook uitgevoerd worden.

Verwerkbaarheid

Van tevoren wordt berekend aan de hand van het sonderingsrapport, GEF-bestanden, KLICK-tekeningen en een funderingsadvies wat de maximale paalbelasting is. De constructeur berekent dan wat de boven belasting is van een bouwwerk en zo kan dit gepositioneerd worden op de stalen buispalen.

Stalen buissegmenten variëren qua diameter van 114 – 508 mm. De keuze voor de juiste diameter hangt af van de boven belasting en de draagkracht van de ondergrond. De constructeur maakt een keuze voor een diameter van een stalen buispaal.

Deze stalen buispalen worden geheid met een kleine machine. Wanneer een buissegment geheid is door de machine kan het volgende segment hierop gelast worden en wordt er weer een nieuw deel geheid.

Toepassing

Stalen buispalen worden toegepast voor huizen, garages en andere zware constructies. Het is een trilling arm paalfundering systeem en het proces veroorzaakt beperkt geluidsoverlast. Stalen buispalen worden ook veel toegepast bij beperkte bereikbaarheid. In de renovatie en funderingsherstel is de stalen buispaal erg populair. Stalen buispalen worden toegepast vanaf 10 ton belasting per paal.

Voor- en nadelen

Voordelen
→ Het wordt trilling arm aangebracht.
→ Het wordt geluidsarm aangebracht.
→ Toepasbaar in kleine ruimtes.
→ Op stuit geheid.

Nadelen
→ Het is een kostbare paalfundering.

Op zoek naar mogelijke funderingen?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om je droomhuis te funderen!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.