Hectar betonvloer

Beschrijving

Er wordt bij funderingen een onderscheid gemaakt tussen funderingen op staal en funderingen met heipalen. De Hectar fundering is een fundering op staal. Een Hectar betonvloer is een plaatfundering die wordt toegepast als begane grondvloer. De Hectar betonvloer is opgebouwd van EPS (onder en zijkanten) en heeft een hoge isolatiewaarde. Er wordt geen kruipruimte toegepast voor onder de Hectar betonvloer omdat de betonvloer gelijk afdraagt op de zand ondergrond.

Hectar betonvloeren worden veel toegepast omdat deze funderen op de zand ondergrond en de vorstrand van de betonvloer horizontaal is. Dit betekent dat er niet dubbel gegraven hoeft te worden en dat er ook minder gegraven hoeft te worden.

Een Hectar funderingsvloer bestaat uit een EPS (piepschuim) bekisting bestaande uit kruislings gelegde EPS platen. Deze bekisting wordt uitgelegd op een egaal verdicht zandbed en kan gecombineerd worden met een paalfundering. In de EPS-bekisting kan vervolgens beton worden gestort. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van staalvezelbeton. Wapeningsnetten zijn daardoor overbodig.

De betonvloer wordt gestort en vlak afgewerkt. Hierop kan een cementdekvloer toegepast worden waarin de vloerverwarming past. De EPS-bekisting heeft als voordeel dat het een hele goede isolatiewaarde heeft. Daarnaast vormt de bekisting één geheel, waardoor er geen lineaire koudebruggen optreden. De vorm van de randbekisting is zo ontworpen dat de bekisting niet onder de vorstrand (60 cm) hoeft te worden gelegd, maar dat een diepte van 40 cm voldoende is. Dit is vanwege de horizontale vorstrand. Hierdoor hoeft er niet veel ontgraven te worden.

Verwerkbaarheid

Het zandbed onder de Hectar betonvloer wordt verdicht volgens het funderingsadvies met de juiste korreldiameters voor het zand. Daarna worden de randkisten uitgelegd op een vlak gemaakt zandbed. In deze fase wordt ook het kabel- en leidingwerk ingegraven.

Als de randkisten gesteld zijn worden de onderste laag EPS-isolatieplaten uitgelegd. De volgende laag EPS wordt hier kruislings opgelegd. Het staalvezelbeton kan dan gestort worden. Dit gebeurt bij voorkeur met een betonpomp, zodat snel en efficiënt gewerkt kan worden. Het beton wordt vlak gemaakt en het uitharden gebeurt hierna.

Bij houtskeletbouw worden de houten wandpanelen geplaatst op de randen van de betonvloer en komen deels op de EPS-rand. Eventueel metselwerk kan komen op de rand daarbuiten op de zogenaamde betonnen oplegnokken.

Toepassing

Hectar betonvloeren worden toegepast bij een stabiele en draagkrachtige bodem. In de praktijk betekent dit dat het gebruikt wordt op locaties met een zandgrond. Een Hectar betonvloer wordt niet gecombineerd met een paalfundering omdat het systeem hier niet goed voor geschikt is. Deze funderingsvloeren worden toegepast voor woningbouw.

Voor- en nadelen

Voordelen dakramen
→ De hoge isolatiewaarde.
→ Betaalbare begane grondvloer.

Nadelen dakramen
→ De horizontale vorstrand steekt uit.
→ Je kunt later niet meer onder de betonvloer komen voor e.v.t. leidingwerk.

Op zoek naar mogelijke begane grondvloeren?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om je droomhuis te funderen!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.