Plint buitenzijde

Beschrijving

Een plint voor een woning of recreatiewoning kan op verschillende manieren toegepast worden: de eerste mogelijkheid is met een gemetselde plint, de tweede mogelijkheid is een vezelcement plint, de derde mogelijkheid is een hardstenen plint. Een plint wordt toegepast zodat er een nette afwerking is voor opspattend water aan de onderkant van de buitenwanden of een esthetische afwerking van de onderkant van de buitenwanden.

Bij een gemetselde plint in combinatie met hout erboven wordt op de betonbalken fundering eerst ‘vuil metselwerk’ toegepast. Dit houdt in dat dit metselwerk van een goedkopere steen is, dezelfde functie heeft als ‘schoon metselwerk’ en toch geen zichtwerk is. Het ‘schone metselwerk’ wordt met een steen naar keuze uitgevoerd. Doordat het stuk metselwerk wand dikker is dan een houtskeletbouw wand wordt of de houtskeletbouw wand ingekeept of er wordt een loodslab toegepast. Detaillering en behalen van isolatiewaarde is hierbij een aandachtspunt.

Een vezelcement plint wordt veel toegepast bij houtskeletbouw buitenwanden. De vezelcement plint is een afwerking waarbij het vezelcement vochtbestendig is en dat hiertegen aan het maaiveld kan worden afgewerkt. De detaillering en aanvullen van maaiveld moet volgens de voorschriften en details van KVG Houtbouw.

Een hardstenen plint wordt gekozen omdat deze mooi is. Het is een nóg strakkere afwerking dan een vezelcement plint en wordt veel toegepast in combinatie met stukwerk tegen de buitenwanden. De hardstenen plint wordt verlijmd tegen de buitenwand en kan ook in combinatie met metselwerk toegepast worden.

Verwerkbaarheid

Wanneer de cascowoning is gebouwd wordt de plint tegen de buitenwanden vernageld of verlijmd. De plint wordt rondom de woning toegepast en aan de achterzijde afgedicht. De detailleringen worden door KVG Houtbouw aan opdrachtgevers verstrekt wanneer ze de woning opleveren.

De kruipruimte ventilatie is niet verplicht volgens het Bouwbesluit maar wordt door KVG Houtbouw bijna altijd toegepast. Een goede kruipruimte ventilatie bevordert dat een loodgieter of installateur later veilig onder de woning kan komen zonder last te krijgen van gassen uit de ondergrond. De kruipruimte ventilatie wordt aangebracht met kokers en roosters in de kantplank van de buitenwanden van de woning.

Toepassing

KVG Houtbouw past bij elke woning of recreatiewoning een plint toe. Afhankelijk van het ontwerp en de wensen van de opdrachtgever wordt de plint verwerkt aan de onderzijde van de buitenwanden en onder de kozijnen. De detailleringen van de kantplank welke tegen de betonvloer komt is de belangrijkste detailleringen in de houtskeletbouw. Deze detailleringen zijn belangrijk voor het meegaan van meer dan 75 jaar van de woning.

Voor- en nadelen

Voordelen
→ Het is een duurzame afwerking.
→ Het is een esthetische afwerking.

Op zoek naar mogelijke begane grondvloeren?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om je droomhuis te funderen!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.