HSB vloer + onderslagen

Beschrijving

Een houtskeletbouw vloer wordt toegepast als begane grondvloer voor recreatiewoningen. De vloer wordt toegepast bij bijvoorbeeld boshuisjes waarbij geen zwaar materieel en beton vereist is en waarbij de vloer zo ecologisch mogelijk wordt opgebouwd in houtskeletbouw.

De houtskeletbouw vloer wordt gecombineerd met stalen onderslagen of hardhouten onderslagen. Het is afhankelijk van de complexiteit qua vormen van het boshuisje. De stalen onderslagen of hardhouten onderslagen worden gecombineerd met stalen buispalen, schroefinjectiepalen of stalen draaipalen. Afhankelijk van het zoutgehalte worden de stalen buispalen of stalen draaipalen behandeld tegen zout door het thermisch te verzinken. De houtskeletbouw vloeren worden opgebouwd met een houten framewerk en isolatie met aan de bovenzijde een OSB-beplating. Aan de onderzijde worden de vloeren uitgevoerd met een dampopen beplating welke ook tegen ongedierte goed bestand is.

Alle houtskeletbouw vloeren worden minimaal 30 cm boven het maaiveld toegepast. De houtskeletbouw vloeren moeten echt vrij zijn permanent water wat het hout kan aantasten. In de jaren 1930 werden veel vloeren in houtskeletbouw uitgevoerd in combinatie met betonnen balken. Dit is nog steeds een goede toepassing alleen is dit een duurdere manier omdat de vloerverwarming in de vloeren gaan. Nu past KVG Houtbouw de houtskeletbouw vloeren toe in combinatie met radiatoren. Als het echt gewenst is kan de houtskeletbouw vloer ook uitgevoerd worden met vloerverwarming en beton maar dan is eigenlijk een oplossing met een PS-combinatievloer even duur.

Verwerkbaarheid

Wanneer de stalen buispalen, schroefinjectiepalen of stalen draaipalen op hoogte geheid zijn worden er chemische ankers geboord in de -met beton afgestorte- paalkoppen en deze gekoppeld met de onderslagen. De onderslagen worden hierop horizontaal gesteld en vormen de basis voor de houtskeletbouw vloer. De houtskeletbouw vloer wordt geprefabriceerd aangeleverd en verwerkt boven op de onderslagen die op de paalkoppen aanwezig zijn.

De houtskeletbouw vloer bestaat uit geprefabriceerde elementen die worden geplaatst op de onderslagen. De geprefabriceerde elementen worden aan elkaar gekoppeld door middel van schroeven zodat de vloer als een schijf (constructief) gaat werken.

Toepassing

KVG Houtbouw past houtskeletbouw vloeren toe wanneer er boshuisjes gemaakt worden of recreatiewoningen. Deze oplossing is een ecologische uitvoering om materialen met een grote milieu-impact te vermijden.

De houtskeletbouw vloer kan geen puntlasten opnemen dus deze zullen op de onderslagen moeten worden gepositioneerd.

Voor- en nadelen

Voordelen
→ Ecologische oplossing als begane grondvloer.
→ Geen vloerverwarming vereist en toch een ‘warme vloer’.

Nadelen
→ Hoge opstap en dus vlonder rondom woning vereist.

Op zoek naar mogelijke begane grondvloeren?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om je droomhuis te funderen!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.