Domotica

Beschrijving

Domotica gaat over het automatiseren van processen in en rondom huis. Het komt vaak terug in slimme producten. Zoals een slimme thermostaat of alarmsystemen. 

Verwerkbaarheid

Domotica oplossingen worden op verschillende manieren verwerkt in de woning, het hangt sterk af van het soort systeem. De verschillende apparaten gebruiken het internetnetwerk in huis om te communiceren. Veel domotica kan worden aangestuurd vanaf een app of wordt bediend vanaf een centraal bedieningspunt in de woning. 

Toepassing

Domotica an sich is een containerbegrip voor veel geautomatiseerde handelingen. Hieronder staan enkele voorbeelden van domotica toepassingen in huis:

1. Slimme thermostaat: Een slimme thermostaat is een thermostaat die verbonden is met het internet en kan worden bediend via een smartphone. Het belangrijkste voordeel van een slimme thermostaat is dat deze zichzelf kan aanpassen aan de levensstijl van de gebruiker en het weer. Dit betekent dat je de temperatuur van je huis op afstand kunt aanpassen en de thermostaat kan leren wanneer je normaal gesproken thuis bent en wanneer niet. Sommige slimme thermostaten kunnen zelfs de weersvoorspellingen gebruiken om de verwarming of airconditioning aan te passen om zo energie te besparen.

2. Camera- en alarmsysteem: Slimme systemen kunnen automatisch inschakelen wanneer de bewoners niet thuis zijn. Ook kan op afstand camerabeelden worden bekeken.

3. Verlichting: Ook verlichting kan geautomatiseerd worden, bijvoorbeeld automatisch dimmen rond bedtijd of juist feller naarmate het buiten donker wordt.

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ Het gebruik van domotica maakt over het algemeen zaken in en om huis comfortabeler.
→ Sommige domotica oplossingen kunnen energie- en kostenbesparend zijn. 

Nadelen:
→ Door het gebruik van slimme online technologie neemt het risico op diefstal van privacy gevoelige informatie toe. 

Op zoek naar de mogelijkheden met elektra?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om elektra toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.