PV systeem

Beschrijving

PV-systeem staat voor fotovoltaïsch systeem en is een type zonne-energiesysteem dat zonlicht omzet in elektriciteit. Het bestaat uit een aantal fotovoltaïsche cellen die zijn verbonden en samengevoegd in een paneel. De fotovoltaïsche cellen zijn meestal gemaakt van silicium en wanneer deze worden blootgesteld aan zonlicht, creëren ze een elektrisch potentiaalverschil dat stroom opwekt.

Verwerkbaarheid

Een PV-systeem is in vrijwel elke woning te realiseren. In de eerste plaats moet ruimte worden gevonden voor de panelen. De zonnepanelen moeten zoveel als mogelijk worden blootgesteld aan licht voor een zo hoog mogelijk rendement. De meest efficiënte plek voor de panelen zijn vaak (platte) daken van gebouwen. Vervolgens worden de panelen aangesloten op de omvormer, dit apparaat zet de gelijkstroom vanaf de zonnepanelen om in wisselstroom. Deze wisselstroom kan worden doorgevoerd naar het stroomnet van de woning. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om aanpassingen te verrichten in de meterkast voordat gebruik kan worden gemaakt van een PV – systeem, zoals het aanleggen van een extra groep of het maken van een 3 fase aansluiting.

Toepassing

Een PV-systeem kan worden gebruikt om elektriciteit op te wekken voor een breed scala aan toepassingen, waaronder de elektriciteit voorziening van een woning. Op het moment dat de panelen meer stroom opwekken dan dat er vraag is, dan kan stroom teruggeleverd worden aan het stroomnet. Elektrisch salderen heet dit. Wel moeten dan aan een aantal voorwaarden worden voldoen. De netwerkbeheerder moet akkoord geven en men moet beschikken over de juiste stroommeter in de meterkast.

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ Duurzame en energiezuinige manier van het opwekken van stroom.
→ Forse besparing op de energierekening.
→ Lange levensduur en onderhoudsvriendelijk.

Nadelen:
→ Energieopslag is in principe niet mogelijk met een PV – systeem, energievraag en -aanbod zal niet altijd matchen. Bij een hogere energievraag zal dus energie uit een andere bron nodig zijn.
→ Voor het plaatsen van zonnepanelen is wel (dak)ruimte nodig.

Op zoek naar de mogelijkheden met elektra?

Lees ook onze andere artikelen over manieren om elektra toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.