Meterkast

Beschrijving

De meterkast is een kast in huis waarin de elektriciteitsmeter, groepenkast, gasmeter zich bevinden. Het is een belangrijk onderdeel van het elektrisch systeem, omdat het zorgt voor de veilige en efficiënte verdeling van elektriciteit door de woning. 

Verwerkbaarheid

Het hoofdonderdeel in de meterkast is de elektrische groepenkast verder is in de meterkast de gas- en watermeter te vinden. Er zijn verschillende soorten groepenkasten beschikbaar. De keuze voor het soort hangt af van de energiebehoefte van de woning. Een klein appartement kan volstaan met een 1 fase aansluiting en vijf tot zes groepen. Maar bij bijvoorbeeld een grote woning waar zware elektrische installaties actief zijn, zoals een koopplaat, zonnepanelen en een warmtepomp dan is een 3-fase aansluiting nodig. 

Ook de keuze voor het aantal groepen hangt af van de grote van het huishouden. Sommige apparatuur moet op één groep worden aangesloten zoals de elektrische kookplaat. Hoeveel groepen precies nodig zijn hangt af van de vraag naar stroom. Bij keuze voor een warmtepomp of het volledig elektrisch verwarmen van de woning zijn meer groepen nodig. Op een 1-fase aansluiting mogen maximaal twaalf groepen worden aangesloten, dit in tegenstelling tot een 3-fase aansluiting. Per aardlekschakelaar mag maximaal vier groepen worden aangesloten. 

De netwerkbeheerder installeert in de meterkast de elektriciteitsmeter, hiermee wordt het stroomverbruik geregistreerd. Tegenwoordig worden slimme meters geïnstalleerd. Deze meters kunnen op afstand worden afgelezen door de energieleverancier. 

Toepassing

Volgens het bouwbesluit is het verplicht dat elke woning een meterkast heeft. Met hierin de groepenkast, gasafsluiter en hoofdschakelaar. Voor lage woningbouw moet de meterkast minimaal 77cm breed, 35 cm diep en 240cm hoog zijn. Ook geldt voor woningen dat de meterkast binnen drie meter van voordeur bereikbaar moet zijn. 

Op zoek naar de mogelijkheden met elektra?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om elektra toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.