Thuisaccu

Beschrijving

Een thuisaccu, ook wel bekend als een thuisbatterij, is een opslagsysteem voor elektrische energie welke kan worden gebruikt om huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien. Het apparaat werkt op basis van lithium-ion-batterijtechnologie en slaat de overtollige energie op die wordt opgewekt door zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen. In de praktijk gebruikt een huishouden ongeveer 30% van de opgewekte energie van zonnepanelen. Met behulp van de thuisbatterij kan de eigen energie voorziening worden verhoogd. 

Verwerkbaarheid

Een thuisaccu wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk in de woning zodat de opgewekte stroom kan worden opgeslagen in de accu. Een alternatief voor een thuisaccu is het gebruik maken van de accu van een elektrische auto. Dit betekent dat de opgeladen accu van de auto fungeert als accu voor het huishouden wanneer onvoldoende energie wordt opgewekt door bijvoorbeeld de  zonnepanelen. Dit kan praktisch zijn in bijvoorbeeld de avonduren. Wanneer de energieopbrengst van zonnepanelen daalt en de energievraag toeneemt. 

Toepassing

Het idee achter een thuisaccu is om de onafhankelijkheid van het energienet te vergroten en energie te besparen. Als u bijvoorbeeld zonnepanelen op uw dak hebt, kunt u de energie die overdag wordt opgewekt opslaan in de thuisaccu om later te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op uw energierekening.

Er zijn verschillende soorten thuisaccu’s beschikbaar op de markt, elk met hun eigen capaciteit en prijsklasse. Het is belangrijk om te overwegen welke grootte en capaciteit geschikt zijn voor uw huishoudelijke energiebehoeften. Zolang elektrisch salderen mogelijk is, is het aanschaffen van een thuisaccu niet per definitie voordelig. 

Voor- en nadelen

Voordeel
→ Energieopslag van eigen opgewekte energie mogelijk. Hierdoor minder afhankelijk van het stroomnet. 

Nadeel
→ Dure investering, de installatie van een 6 kWh accu kost tussen de 4000 – 5000 Euro. 

Op zoek naar de mogelijkheden met elektra ?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om elektra toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.