PV panelen

Beschrijving

Een zonnepaneel werkt door zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. Silicium is een halfgeleider die elektriciteit kan geleiden.

Wanneer er licht op de zonnecellen valt, worden elektronen in het siliciummateriaal losgemaakt. Deze elektronen bewegen zich door de zonnecel en worden opgevangen door elektrische contacten die aan de zonnecel zijn bevestigd. Door de elektrische stroom die zo ontstaat, kan er elektriciteit worden opgewekt.

Een zonnepaneel is aangesloten op een omvormer die de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, omzet in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in huishoudens en bedrijven. De omvormer stuurt de elektriciteit vervolgens naar het elektriciteitsnet, waar het kan worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien.

Verwerkbaarheid

Zonnepanelen werken het best wanneer ze worden blootgesteld aan direct zonlicht en wanneer er weinig schaduw op valt. Ze werken ook het best bij koelere temperaturen, aangezien hoge temperaturen de efficiëntie van de zonnepanelen verminderen.  De meest praktische plaats voor zonnepalen bij een woning is het dak. Worden panalen na de bouw van de woning geïnstalleerd dan komen de panalen op de bestaande dakconstructie Zogenaamde opdak panelen. Wordt bij de bouw direct gekozen voor de installatie van zonnepanelen dan bestaat de mogelijk voor het aanleggen van zogenaamde indak panelen. Hierbij worden de panelen direct op het dakbeschot geplaatst. Op deze manier vormen de panelen een geïntegreerd geheel met het dak en is dakbekleding niet nodig.

Toepassing

Veel huizen in Nederland zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Wel is belangrijk om op de hoogte te zijn van een aantal limitaties. In de eerste plaats de mate van schaduw. De panelen zijn in serie geschakeld. Dit betekend dat wanneer een aantal panelen schaduw ‘vangen’ het rendement van alle panelen daalt. Ten tweede moet de dakconstructie geschikt zijn, veel daken met dakpannen zijn per definitie geschikt maar een rieten dak is minder ideaal.

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ Duurzame en fossielvrije manier van elektrische energie opwekking.
→ Vaak bestaat de mogelijkheid om energie terug te leveren aan het stroomnet, zo daalt de netto energierekening.

Nadelen: 
→ Energieopwekking afhankelijk van de weersomstandigheden.
→ Moet wel geschikte ruimte zijn voor de panelen, zoals platte (daken) of grondoppervlak.

Op zoek naar de mogelijkheden met elektra?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om elektra toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.