Elektrische aarding

Beschrijving

Elektrische aarding is een systeem dat ervoor zorgt dat elektriciteit veilig wordt afgevoerd naar de aarde in geval van een storing in het elektrische circuit. Dit systeem bestaat uit een aardingsonderbreker en aardingsleidingen welke verbonden zijn met de aarde. 

De aarding van een huis is een belangrijk veiligheidsaspect van de elektrische installatie en helpt om elektrocutie en brand te voorkomen. Bij een goede aarding zal een elektrisch apparaat of systeem kortsluiten in plaats van elektriciteit door het lichaam van een persoon te laten stromen.

Verwerkbaarheid

Een aardingsnetwerk in de woning wordt samen met de andere elektrische bekabeling bij de nieuwbouw geinstalleerd. Vanaf elk punt punt waar aarding nodig is wordt een kabel getrokken naar de aardpen. De aardpen wordt in of nabij de meterkast in de grond geslagen, meestal is een diepte tussen de twee á drie meter voldoende. Niet bij iedere woning is een aardpen te vinden, aarding kan in sommige gevallen ook via een aardingsnetwerk van het netwerkbedrijf zijn of via de waterleiding. Tegenwoordig met het gebruik van kunststof waterleidingen is deze optie niet meer mogelijk. 

Belangrijke aardingspunten in de woning zijn de stopcontacten en plekken in huis waar elektra en water bij elkaar komen. Zoals badkamer en keuken. 

Voor- en nadelen:

Voordelen:
→ Vergroting van de elektrische veiligheid binnenshuis.

Op zoek naar de mogelijkheden met elektra ?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om elektra toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.