Luchtdicht bouwen

Beschrijving

Voor een effectieve isolatie van de woning is niet alleen het gebruik van hoogwaardige isolatiematerialen noodzakelijk. Ook het kierdicht bouwen draagt bij aan een energiezuinige woning. Probleem is vaak dat kieren en verborgen isolatiegaten moeilijk zijn op te sporen met het blote oog.
Een oplossing hiervoor is de blowerdoortest, dit is een test waarbij de luchtdichtheid van de woning wordt gemeten. Deze meting wordt tijdens de bouw door een onafhankelijk meetbureau uitgevoerd.

Toepassing

Bij een blowerdoortest wordt met een grote ventilator in de deuropening van de woning de infiltratiewaarde van de buitenschil gemeten. Meetapparatuur bij de blower meet de hoeveelheid lucht welke nodig is om een bepaalde overdruk- of onderdruk te creëren in de woning. Het spontane verval in druk zegt iets over de luchtdoorlaatbaarheid van de woning. Voor dat deze meting wordt gestart worden alle open afvoeren en ventilatieroosters uiteraard gesloten, zodat het gemeten drukverval echt iets zegt over de doorlaatbaarheid van de buitenschil van de woning.

Om de exacte plaatsen van doorlaatbaarheid in kaart te brengen kan met behulp van een rookmachine worden opgespoord waar in de woning doorlaatbaarheid is. Dit kan bijvoorbeeld zijn tussen kozijn en muur of bij de aansluiting van dakpanelen.

In het bouwbesluit is opgesteld wat de maximale toelaatbare infiltratiewaarde is van verschillende objecten.

Voordelen

→ Gecertificeerd bewijs van goede buitenschil isolatie. 
→ Goede isolatie voorkomt onnodig warmte- en energieverlies.

Op zoek naar de loodgieter mogelijkheden?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om loodgieterswerk toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.