Lucht/lucht warmte-pomp

Beschrijving

Een lucht – lucht warmtepomp is een warmtepompsysteem wat bedoeld is om de woning te verwarmen en te koelen. De bron van de warmte is de buitenlucht deze warmte wordt afgegeven aan de lucht in de binnenruimte middels een warmtepomp en binnenunits. 

Verwerkbaarheid

Het gehele systeem bestaat uit een buitenunit met daarin de warmtepomp om de warmte uit de buitenlucht te onttrekken. Naast deze buitenunit wordt ook een binnenunit geplaatst. Dit is het onderdeel waar de warme of koude lucht de binnenruimte wordt ingeblazen. Het is mogelijk om meerdere binnenunits op één buitenunit te plaatsten zodat in gescheiden binnenruimtes de temperatuur kan worden geregeld. Zowel de buitenunit als de binnenunit(s) moeten worden aangesloten op het stroomnet. Tussen de buitenunit en de binnenunits moet tevens een goed geïsoleerde leiding woorden aangelegd voor het transport van de warme lucht. 

Toepassing

Met een lucht lucht warmtepomp installatie is het mogelijk om de gehele woning te verwarmen. Dit is een energiezuinige en duurzame manier omdat alleen elektriciteit wordt gebruikt voor de warmtepomp en geen gas meer nodig is voor de verwarming van binnenruimtes. Wel valt dit systeem onder de noemer lage temperatuur verwarming (ltv). Dit houd in dat met lage temperatuur een ruimte wordt verwarmd (ter vergelijking een gas gestookte CV installatie kan radiatorwater verwarmen tot wel 70 graden). Om met een lucht lucht warmtepomp installatie voldoende opwarming te genereren is een (zeer) goed geïsoleerde woning nodig. Nieuw te bouwen woningen voldoen hier vaak aan maar oudere woningen zullen eerst moeten worden hergeïsoleerd.

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ De woning kan op deze wijze geheel worden verwarmd zonder gebruik van fossiele energie. 
→ Het systeem is in staat om de binnenruimtes zowel te verwarmen als te koelen. 

Nadelen:
→ De buitenunit maakt geluid. 
→ Bij een reeds bestaande woning is het moeilijke om de leidingen visueel weg te werken. 
→ Het rendement hangt af van de buitentemperatuur, bij een lage temperatuur daalt het rendement van de warmtepomp.

Op zoek naar de loodgieter mogelijkheden?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om loodgieterswerk toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.