Lucht/water warmte-pomp

Beschrijving

Een lucht-water warmtepomp is een type warmtepomp waarbij warmte uit de buitenlucht wordt onttrokken. Met deze warmte wordt vervolgens leidingwater verwarmd, dit warme water wordt opgeslagen en kan vervolgens gebruikt worden voor warm tapwater of verwarming van de woning. 

Verwerkbaarheid

De lucht – water warmtepomp bestaat uit een buitenunit, in deze unit wordt de warmte van de buitenlucht onttrokken en afgegeven aan het koelmiddel. In de binnenunit wordt de warmte van het koelmiddel afgegeven aan het koudere leidingwater. Dit warme water wordt vervolgens opgeslagen in een geïsoleerd opslagvat. 

Toepassing

De belangrijkste factor om te bepalen een woning geschikt is voor een (lucht – water) warmtepomp is de isolatie van het huis en de beschikbare ruimte voor de installatie. Als het huis of gebouw niet goed geïsoleerd is, zal dit het rendement van de installatie zeer nadelig beïnvloeden. Bijkomend nadeel is dat de warmtepomp dan vaak in- en uitschakelt, wat de levensduur verlaagd. Woningen met een bouwjaar later dan 2000 en goed geïsoleerde woningen zijn over het algemeen geschikt voor het plaatsen van een lucht/water warmtepomp. 

De warmtepomp kan het water in het verwarmingssysteem maximaal tot tussen de 55 en 62 graden Celsius opwarmen. Voor een hoog rendement is het belangrijk dat de benodigde temperatuur van het water in het verwarmingssysteem zo laag mogelijk is. Een lucht-water warmtepomp is hierdoor bijvoorbeeld goed geschikt bij vloerverwarming. De temperatuur van het water bij vloerverwarming ligt namelijk veel lager (maximaal 37 tot 45 graden Celsius, afhankelijk van het type vloer) dan bij centrale verwarming (gemiddeld 70 tot 80 graden Celsius).

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ Bij een goed geïsoleerde woning kan een lucht – water warmtepomp zowel voorzien in warm water als verwarming. 
→ De woning kan op deze wijze geheel worden voorzien van warmte zonder gebruik van fossiele energie. 

Nadelen:
→ Warm water wordt opgeslagen in een groot vat, hiervoor is wel geschikte ruimte nodig in huis. 

Op zoek naar de loodgieter mogelijkheden?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om loodgieterswerk toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.