Warmte-pompboiler

Beschrijving

Een warmtepompboiler is een boiler die werkt volgens hetzelfde principe als een warmtepomp. Het apparaat gebruikt warmte uit de omgevingslucht om water naar een hogere temperatuur te brengen. Een ‘gewone warmtepomp’ verwarmt water voor de verwarming van de woning en voor warm tapwater, een warmtepompboiler verwarmt alleen tapwater voor bijvoorbeeld de keuken en badkamer.

Verwerkbaarheid

De warmtepompboiler moet op een plek in huis worden geïnstalleerd waar deze kan worden aangesloten op het stroomnet en op het waternetwerk. Zeker omdat het om een grote installatie gaat kan dit bij bestaande woningen een uitdaging zijn. De installatie bestaat namelijk uit de warmtepomp, een groot buffervat en idealiter een verbinding met de buiten. 

Voor de aanschaft is het belangrijk om te berekenen hoeveel warm water gemiddeld per dag nodig is voor het huishouden. Wat belangrijk is om mee te nemen is dat in een gemiddeld bad zo’n 120 liter water gaat. Een reguliere douchebeurt vergt ongeveer 40 liter water. Voor een extra comfortabel gebruik als een regendouche komt hier 30 tot 40 liter bij. Let op: reken niet te krap en houdt rekening met gezinsuitbreiding.

Toepassing

Er zijn twee soorten warmtepompboilers op de markt; een variant met een buitenunit of met een binnenunit. Bij een buitenunit staat het vat binnen en de pompunit buiten. Voordeel hiervan is dat warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht. Bij de binnen variant staat de warmtepomp op het warmwatervat gemonteerd, in principe wordt dan warme lucht onttrokken aan de binnenlucht tenzij een verbinding wordt gemaakt met buiten. Het is aan te raden om, indien mogelijk, de lucht vanaf buiten aan te zuigen voor de warmtepompboiler. Dit voorkomt het afkoelen van de omgevingslucht in de woning. 

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ Energiezuinigere manier van warm water in vergelijking met elektrische boilers. 
→ Goed te combineren met zonnepanelen. 

Nadelen:
→ Grote installatie waarvoor voldoende binnenruimte nodig is.
→ Een warmteboiler onttrekt warmte aan de omgevingslucht. Bij gebruik van een warmtepompboiler met de pomp binnenshuis zal de temperatuur van de ruimte dalen. 

Op zoek naar de loodgieter mogelijkheden?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om loodgieterswerk toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.