Infrarood verwarming

Beschrijving

Infraroodverwarming is een manier van verwarmen waarbij gebruik wordt gemaakt van stralingswarmte. De omgeving van de verwarmingsbron wordt aangestraald met niet schadelijke infraroodstraling. Hierdoor verwarmt de ruimte. De straling verwarmt niet de omringende lucht zoals met radiotoren wel gebeurd.

Verwerkbaarheid

Infrarood panelen worden aan de wand, het plafond of achter een spiegel gemonteerd en worden vervolgens aangesloten op het lichtnet. Het is belangrijk dat de panelen vrij hangen en goed de objecten in de ruimte kunnen aanstralen. Panalen wegwerken achter meubels en wanden heeft daarom geen effect. 

Toepassing

Zodra het paneel aan staat ontstaat is de straling, in de vorm van warmte, direct voelbaar in de directe nabijheid van het paneel. Om een gehele ruimte of huis te verwarmen is een infra-roodpaneel minder geschikt het duurt immers relatief lang voordat de infraroodstraling objecten heeft verwarmd in de ruimte en zo de temperatuur kan stijgen in de gehele ruimte.

Een praktische toepassing van een infraroodpaneel is bijvoorbeeld op een plek in huis waar normaliter niet verwarmd maar enkel een warmtebron nodig is wanneer hier kort wordt verbleven. Bijvoorbeeld de zolder waar alleen af en toe zittend werk wordt gedaan achter een bureau. Plaatst dan een infraroodpaneel boven het bureau, binnen een paar minuten is het comfortabel werken zonder dat de gehele ruimte hoeft worden verwarmd. 

Voor- en nadelen

Voordelen:
 Eenvoudig te installeren in de woning. 
 Snel warmte in de nabijheid van het paneel. 

Nadelen:
  Minder geschikt als hoofdverwarming van grote ruimtes in verband met hoog verbruik.

Op zoek naar de loodgieter mogelijkheden?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om loodgieterswerk toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.