Afzuig ventilatie

Beschrijving

Voor een comfortabel leefklimaat in de woning is goede ventilatie van essentieel belang. Voor een gezonde luchtkwaliteit is gedurende dag en nacht aanvoer van verse lucht noodzakelijk. Goede ventilatie kan op twee manieren worden bereikt in een woning, natuurlijke of mechanisme ventilatie. Mechanisme ventilatie is ventilatie gebruikt makend van ventilatiekanalen en (centrale) afzuiging met een ventilatie unit.

Natuurlijke ventilatie is een relatief eenvoudige manier van ventileren, gebruik makend van natuurlijke luchtstromen in de woning. In oudere woning is natuurlijke ventilatie altijd de norm geweest bij de bouw. Bij nieuwbouw is enkel natuurlijke ventilatie niet meer afdoende omdat hoogwaardige isolatiematerialen worden gebruikt.

Mechanische ventilatie is gebruik maken van een afzuigsysteem. Het meest bekende voorbeeld in huis is de afzuigkap in de keuken. Ook in andere ruimtes kan mechanisch worden geventileerd door deze aan te sluiten op een centraal afzuigsysteem. 

Toepassing

Natuurlijke ventilatie in de woning wordt bereikt middels het creëren van directe luchtstroming vanaf buiten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Open ventilatieroosters.
  • Kieren bij deuren, ramen en daken.
  • Openstaande ramen.

Belangrijk is dat de natuurlijke ventilatie voldoende is voor een gezond leefklimaat. Een CO2 – waarde kan een goede indicatie geven over de effectiviteit van de ventilatie.

Bij mechanische ventilatie wordt lucht actief afgezogen in huis. Een dergelijk systeem bestaat uit een afzuigunit welke is aangesloten op de ventilatiekanalen met een verbinding naar buiten. Deze unit zuigt 24 uur per dag lucht uit de woning naar buiten. 

Voor- en nadelen

Voordelen:
Zowel bij de aanleg als bij het onderhoud is het gebruik maken van natuurlijke ventilatie voordeliger in vergelijking met mechanische ventilatie.
→ Mechanische ventilatie zorgt gegarandeerd voor luchtverplaatsing van binnen naar buiten, in tegenstelling tot natuurlijke ventilatie. 

Nadelen:
→ Veel verlies van warmte, zeker bij koude weersomstandigheden. Natuurlijke luchtstroming gaat namelijk van warm naar koud.
→ Minder effectieve ventilatie in vergelijking met een gebalanceerd mechanisch ventilatiesysteem.

Op zoek naar de loodgieter mogelijkheden?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om loodgieterswerk toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.