Waterleiding

Beschrijving

De drinkwaterinstallatie in de woning omvat de gehele infrastructuur van leidingen en aansluitingen voor drinkwater in de woning. Wateraansluiting in de woning is in de eerste plaats nodig als drinkwatervoorziening, maar ook douche, toilet en randapparatuur (wasmachine en vaatwasser) zijn aangesloten op de waterleidingnet in huis. 

Verwerkbaarheid

De aansluiting op het drinkwaternet wordt door het regionale waterleidingbedrijf geregeld en dient door de woningeigenaar te worden aangevraagd. De waterdruk bij binnenkomst van de woning is minimaal 1,5bar. Dit is een wettelijke verplichting waar het regionaal waterleidingbedrijf aan moet voldoen. Dit is voldoende waterdruk om in de gehele woning waterleidingen aan te leggen met voldoende druk voor tappunten. Ontstaat er toch een te groot drukverval in de leidingen door bijvoorbeeld veel sanitair dan kan een drukverhoger worden geïnstalleerd, een zogenaamde hydrofoor. Het waterleidingnet in de woning wordt aangelegd aan de hand van installatietekening weke bij het ontwerp van de woning is gemaakt. Voor het maken van een drinkwaterinstallatie gelden belangrijke eisen welke vastgesteld zijn in het bouwbesluit en de NEN1006 norm. Hieronder enkele praktische eisen uit deze norm ter illustratie: 1. Een belangrijke punt is de Legionella preventie: Koud leidingwater mag niet te warm worden (onder de 25 graden Celsius) en het gehele leidingsysteem moet kunnen doorspoelen. 2. Wachttijd warmwater bij tappunten. 3. Stroomsnelheid van het water, ter voorkomen van geluidsoverlast.

Toepassing

Vanaf de hoofdleiding in de meterkast wordt door de installateur bij de bouw het waterleiding netwerk met alle tappunten aangelegd. Op plekken waar warmwater nodig is, zoals keuken en badkamer, worden ook warmwaterleidingen vanaf het warmtepunt geïnstalleerd, dat kan bijvoorbeeld een zonne-boiler zijn of een HR-ketel.

Huidige waterleidingen worden tegenwoordig van kunststoffen gemaakt in vergelijking met de oude metalen buizen zoals deze nog in oude woningen zijn te vinden. Een goed aangelegd waternetwerk behoeft verder geen onderhoud, bij koppelingen of tappunten kunnen soms (kleine) lekkages ontstaan.

Op zoek naar de loodgieter mogelijkheden?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om loodgieterswerk toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.