Radiator verwarming

Beschrijving

Bij gasgestookte woningen wordt als afgiftesysteem radiatoren gebruikt. Dit zijn metalen panelen waar warm water doorheen wordt geleid. Doormiddel van geleiding en straling warmt de omgevingslucht van de radiotor op. Hierdoor stijgt de temperatuur in de woning. 

Verwerkbaarheid

Het principe van gasgestookte woningen is dat de CV-ketel middels gasverbranding water opwarmt voor zowel verwarming als tapwater. Door middels van radiatorbuizen wordt dit warme water naar de radiotoren in de verschillende ruimtes geleid. Het radiatorwater is doorgaans 60 – 80 graden Celsius. Doordat het warme water van hoge temperatuur, is relatief veel energie/gas nodig voor de verwarming van de woning. Wel hebben moderne CV-ketels rendementen van 95 – 110%. 

Toepassing

In oudere woningen is een gasgestookte CV installatie eigenlijk altijd de norm geweest, maar door de recent ingezette energietransitie worden CV installaties steeds vaker vervangen door hybride- of waterpompsystemen. Bij een volledig elektrsiche manier van verwarmen hebben radiotoren niet de voorkeur als warmteafgiftesysteem. Tenzij een reeds bestaande CV installatie wordt omgebouwd. Dit komt omdat verwarmen met een warmtepomp gaat met lage temperatuur, zogenaamde lange temperatuurverwarming (ltv). Het water wordt bij een warmtepomp verwarmt tot 25 – 30 graden Celsius. Dit is een ideale temperatuur voor vloerverwarming alleen een stuk lager dan de gebruikelijke temperatuur van radiatorwater. Bij het overschakelen van gasgestookte CV naar een warmtepomp is het belangrijk om eerst na te gaan of de woning warm genoeg wordt met lagere radiatortemperatuur. Dit is eenvoudig te testen door de CV installatie in te stellen op bijvoorbeeld 40 graden Celcius. Is dit niet voldoende dan zullen meer radiatoren nodig zijn om de woning te verwarmen of kan de isolatie worden verbeterd. 

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ Relatief goedkoop in aanschaf en onderhoudsvriendelijk. 

Nadelen:
→ Warmteverlies door het transport van het warme water via de radiatorbuizen. 
→ Met de huidige gasprijzen is met gas verwarmen duurder dan ooit.  
→ Relatief een hoge water temperatuur nodig – dus relatief veel energie.  

Op zoek naar de loodgieter mogelijkheden?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om loodgieterswerk toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.