Water/water warmte-pomp

Beschrijving

Een water-water warmtepomp is een type warmtepomp waarbij warmte uit grondwater of oppervlaktewater wordt gehaald om een woning of gebouw te verwarmen en eventueel te koelen. Dit type warmtepomp maakt gebruik van een geothermisch systeem waarbij water door de ondergrond of het oppervlaktewater wordt gepompt om warmte te onttrekken.

Toepassing

Een water-water warmtepomp bestaat uit twee delen: een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit bevat een pomp die water uit de bron omhoog pompt en het door een warmtewisselaar leidt. Hierdoor kan de warmte uit het water worden overgebracht op het koelmiddel in het systeem. Het opgewarmde koelmiddel wordt vervolgens naar de binnenunit getransporteerd.

De binnenunit gebruikt het opgewarmde koelmiddel om warmte te genereren voor het verwarmingssysteem binnenshuis. Hierbij wordt het koelmiddel afgekoeld en wordt de vrijgekomen warmte afgegeven aan het verwarmingssysteem. In sommige gevallen kan de warmtepomp ook worden gebruikt om het gebouw te koelen. 

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ Hoog en constant rendement. 
→ Het rendement is niet afhankelijk van de buitentemperatuur in vergelijking met bijvoorbeeld een lucht – lucht warmtepomp. 

Nadelen:
→ In vergelijking met andere warmtepomp systemen is dit systeem arbeidsintensief en kostbaar om aan te leggen. Alleen al het boren van de waterputten is een dure investering. 
→ Voor het oppompen van grondwater is een aparte vergunning nodig.
→ Hoe dieper de pompput hoe meer elektrische energie het kost om het water naar de oppervlakte te pompen.

Op zoek naar de loodgieter mogelijkheden?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om loodgieterswerk toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.