Warmte afgifte

Convectoren

Dit zijn smalle panelen die aan de muur of op de vloer zijn bevestigd en warmte afgeven door middel van convectie: als de convectorkachel wordt aangezet wordt de lucht rond de kachel opgewarmd en zal stijgen, hierdoor ontstaat een luchtstroming van warme lucht door de ruimte. Op deze wijze wordt de ruimte snel effectief opgewarmd. 

Toepassing

Convector kachels zijn te gebruiken als hoofdverwarming voor de woning, mits het huis voldoende is geïsoleerd en voldoende convectoren aanwezig zijn. Een vector kan zowel elektrisch zijn. Dan wordt de kachel aangesloten op het stroomnetwerk. Ook kan de convector voorzien worden van warm water en op deze wijze de ruimte verwarmen. Dit warm water kan afkomstig zijn van een CV installatie of lucht- waterpompsysteem. 

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ Eenvoudige installatie op het stroomnet binnenshuis, bij een elektrische variant. 
→ Geen gasaansluiting meer nodig voor de verwarming van de woning.

Nadelen:
→ Een convectorkachel is duurder in aanschaf en onderhoud dan bijvoorbeeld een radiator. 
→ Convectoren moeten regelmatig worden schoongemaakt, door de luchtstroom slaat stof neer in de kachel. 
→ Duurder in vergelijking met een radiotor.

Luchtverwarming

Dit systeem gebruikt kanalen om warme lucht door het huis te blazen en zo de woning te verwarmen. Het systeem bestaat uit drie elementen: een warmteopwekker, luchtkanalen voor het transport van de warme lucht en uitstroomroosters. De warmteopwekker kan bijvoorbeeld een warmtepomp of CV-installatie zijn.

Ongeacht het type systeem dat wordt gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed wordt onderhouden en regelmatig wordt gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het efficiënt werkt en de gewenste temperatuur wordt gehandhaafd. Een lucht- luchtwarmtepomp systeem is een voorbeeld van luchtverwarming op een energiezuinige manier.

Toepassing

Een luchtverwarmingssysteem is het meest praktisch bij een nieuw te bouwen woning, op deze manier zijn namelijk de luchtkanalen goed weg te werken. Voor luchtverwarming middels een warmtepompsysteem is een lucht- lucht warmtesysteem aangewezen. De warme lucht wordt door geïsoleerde leidingen naar de binnenunit(s) geleid. Maar ook een CV-installatie kan de ruimte van warme lucht voorzien. Dit zijn voorbeelden van indirecte gestookte luchtverwarming. Hangt een unit binnen en wordt de lucht in de ruimte verwarmd door bijvoorbeeld een elektrisch element dan spreekt men van direct gestookte luchtverwarming. 

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ Effectief warmteafgiftesysteem bij gebruik van een lucht – lucht warmtepomp.
→ Is goed te combineren met ventilatietoepassingen.
→ Systeem kan gebruikt worden voor verwarmen een koelen.

Nadelen:
→ Regelmatig onderhoud nodig om rendement te handhaven.
→ Is niet goed weg te werken in reeds bestaande woningen. 

Vloerverwarming

Dit systeem gebruikt buizen die onder de vloer zijn geïnstalleerd om warm water te circuleren en de vloer te verwarmen. Het kan worden aangesloten op een centrale verwarmingsketel of een warmtepomp. Door het gebruik van vloerverwarming warmt de ruimte veel gelijkmatiger op in vergelijking met bijvoorbeeld radiotoren. 

Toepassing

Een vloerverwarming kent twee toepassingen; de nat bouwvariant en de droogbouwvariant. Bij de natbouwvaraint wordt het systeem van leidingen in het cement van de vloer gelegd. Bij de droogbouwvariant worden de vloerverwarming met speciale tegels op de cementvloer aangelegd. Het aanleggen van vloerverwarming is het meest praktisch bij nieuw te bouwen woningen of bij grondige renovatie. Afhankelijk van de isolatie staat van de woning en de watertemperatuur kan vloerverwarming dienen als hoofdverwarming voor de woning.

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ Is een vorm van lage temperatuursverwarming (lth) en hierdoor geschikt voor een warmtepompsysteem. 
→ Vloerverwarming is zowel in te zetten als hoofd- en als bijverwarming.  

Nadelen:
→ Opwarmen van ruimtes gaat langzaam, vloerverwarming niet toepasbaar in bijvoorbeeld slaapkamers of ruimtes waar maar kort wordt verbleven.
→ Bij renovatie is het aanleggen van vloerverwarming niet altijd mogelijk, er is namelijk een hogere vloeropbouw nodig. 

Op zoek naar de loodgieter mogelijkheden?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om loodgieterswerk toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.