Elektrische boiler

Beschrijving

Zonder combi-ketel toch warm water in huis? Dit kan gerealiseerd worden met een elektrische boiler. Een boiler warmt leidingwater op door middel van een verwarmingselement. Een boiler wordt aangesloten op het waternet en netstroom in de woning. 

Verwerkbaarheid

Voor de aanschaft is het belangrijk om te berekenen hoeveel warm water gemiddeld per dag nodig is voor het huishouden. Voor 100 liter warm water is een boilerinhoud nodig van 40 liter. Wat belangrijk is om mee te nemen is dat in een gemiddeld bad zo’n 120 liter water gaat. Een reguliere douchebeurt vergt ongeveer 40 liter water. Voor een extra comfortabel gebruik als een regendouche komt hier 30 tot 40 liter bij. Let op: reken niet te krap en houdt rekening met gezinsuitbreiding.

Toepassing

Er zijn verschillende soorten boilers op de markt, de keuze hangt af van de grote van het huishouden en op welke plekken in de woning warm water nodig. 

Close-in keukenboiler:

Dit is een kleine boiler welke geplaatst kan worden onder de kraan in een keukenkastje. Deze boiler heeft een klein warmwaterreservoir van ongeveer 10L. Voordeel van deze boiler is de eenvoudige installatie en de directe beschikbaarheid van warm water in de keuken. Nadeel is dat deze boiler relatief minder energiezuinig is. Er staat namelijk één separaat apparaat aan voor één tappunt warmwater.  

Doorstroomboiler:

Een doorstroomboiler is het best te vergelijken met geiser. Deze boiler heeft geen reservoir met verwarmd water. Het stromende leidingwater wordt direct opgewarmd door het verwarmingselement. Voordeel is direct warmwater, geen energieverbruik wanneer geen warm water wordt getapt. Nadeel is dat voor een goede werking regelmatig onderhoud nodig is.

Grote boilers:

Grote boilers zijn centraal geplaatste boilers met een groot reservoir van tussen de 30 – 150 liter. Dit soort boilers zijn afdoende om de gehele woning van warm water te bedienen. Afhankelijk van de gezinssamenstelling en de grote van het huis kan de juiste grote worden gekozen van de boiler. Dit soort boilers wordt separaat aangesloten op één groep van het stroomnetwerk in de woning. 

Voor- en nadelen

Voordelen:
→ Kleine boilers zijn eenvoudig te installeren. 
→ Snelle warm water beschikbaar in vergelijking met een CV. 

Nadelen: 
→ Het is niet energiezuinig, een warmtepomp boiler is moderner en duurzamer.

Op zoek naar de loodgieter mogelijkheden?

Lees ook onze andere artikelen over de mogelijkheden om loodgieterswerk toe te passen in je droomhuis!

Wil je graag meer uitleg, of een persoonlijk gesprek?

Je bent van harte welkom bij ons. Via e-mail, telefoon of op ons kantoor beantwoorden we graag al je vragen.